Det blev...

.. Staropramen mörk och Budvar ljus. Båda har medelstark beska. Den mörka är inte så mörk som mina favoriter, den är mer på det mellanmörka hållet. Den är inte så söt heller men har heller inte så hög vörtstyrka och inte så hög alkoholhalt. Budvar (eller Budweiser som en del föredrar att kalla den) har mycket smak och medelstark beska.

Gottgott...

Helgen är här!

Och då kan man dricka öl på allvar, inte bara lite småsnuttande till maten. På med ölkylen och vänta 20 minuter. Sen kan man ta helgens första goda öl! Fast så enkelt är det inte, det gamla fatet är slut så jag får vackert vänta på att min man kommer hem. Det är bäst för husfridens skull att han får bestämma vilket fat som ska öppnas. Ljus eller mörk? Eller vi kanske öppnar ett av vart? Då kan man göra en "rezaný", ett gott sätt att få en tredje sorts öl på, av bara två hemma.
Åh, ett underbart ljud hörs i mina öron! Bilen kommer och min man med den! Nu ska här slås igång ölkyl och drickas öl...

Skål!!


Twentyfour-seven på mitt favoritbryggeri


Gå in genom dörren och du kan köpa öl 24 timmar per dygn 7 dagar i veckan, fast bara på PET-flaska.  Vill du köpa på fat måste du beställa minst en vecka i förväg...



Bland alla tjeckiska mikrobryggerier har jag skaffat mig en alldeles speciell favorit: Rodinný pivovar Berounský pivovar. Det här bryggeriet har jag besökt 3 gånger redan, och det är bara ett år sen vi upptäckte det.



Så här såg det ut när man kom innanför grinden. Till vänster kan man ana en gul och vit husgavel. Där ligger bryggeriet. Det ligger på ett skrotupplag som är i drift. Kommer man en vardag körs skrot fram och tillbaka på lastbilar, sorteras och hämtas. Men det gör att hela utsikten är ett enda skrotupplag. Man parkerar bilen där det finns plats.



Men tar man bilden från rätt vinkel syns inget av skrotet. Och visst ser bryggeriet mysigt ut? Innanför döljer sig en restaurang med fin interiör. Och är man där på dagen kan man äta en dagens rätt till mycket hyfsat pris, ca 70 CZK för en typisk tjeckisk husmanskost och 20 CZK extra om man vill ha en soppa före.



Och naturligtvis serverar de riktigt mörk färsköl med starka toner av kaffe. Hur gott som helst! De har alltid en ljus, en halvmörk, en  mörk och en som heter Grizzly. Enligt deras hemsida har de även en ljus öl till. För ett år sedan kunde man bara köpa Grizzlyn på 1-liters PET för att ta med sig hem, men nu kan man även köpa den och dricka den i restaurangen. Jag antar att den fått namnet Grizzly för att den har hög vörtstyrka, 18º, och därmed även hög alkoholhalt...

Första gången jag och min man besökte bryggeriet ville ingen köra, alltså fick vi ta in på hotell. Vi letade upp ett hotell på gångavstånd. Det hade  det fina namnet hotell "Barbora". Och det var svårt att hitta. För att komma till hotellet var man tvungen att svänga in på en cykelväg via ett övergångsställe, lite klurigt... Vi cirkulerade runt ett tag kan jag berätta.. Och inte hade det varit lätt att hitta själva bryggeriet heller. Stora höga staket runt och fullt av skrot. Vem kunde ana att det fanns ett bryggeri med restaurang där? Men, i alla fall, vi hyrde ett rum med frukost (som egentligen inte ingick, men kunde fixas ändå) och toalett i korridoren men dusch på rummet. Och då pratar vi dusch på rummet!



Men värdfolket var trevligt och frukosten som serverades på rummet var helt okej, och duschen fungerade ju trots allt!



..och så var den slut!


Vilken då? Den sista ölen vi köpte med oss hem från Chyné såklart!
Eftersom ölen som såldes på plats var en ofiltrerad, opastöriserad öl, så kallad färsköl, var hållbarheten bara 2 veckor. Från tappdagen då alltså... Det märktes idag, "schlumpen" var väldigt grumlig. Dock var det inget fel på smaken.
På bilden ovan finns de olika malttyper som bryggeriet använder sig av för att göra de olika öltyperna. De har både vete och råg till malten. Så här gör man malt i princip:
Man tar säden och lägger i vatten. Hur mycket vatten man ska använda beror dels på vilken typ av malt man vill ha men också vilken säd man använder. Nästa steg  är att låta säden (oftast råg) gro. Därefter "kölnar" man säden. Det är denna sista process som gör om det blir en pilsner-, karamell- eller färgmalt. Pilsnermalten kölnas vid ca 85ºC, karamellmalten vid ca 100ºC och slutligen den mörkaste, färgmalten, vid ca 200ºC. Men i Tjeckien används den inte bara som färg utan även fullt ut till öl. Det syns på bilden hur svart den är! Sen beror det på hur mycket malt man har vilken vörtstyrka ölet får. Vörtstyrkan i sin tur påverkar alkoholhalten i ölet. Där finns också en stor skillnad mellan Sverige och Tjeckien. Svenskarna skriver ut alkoholhalten, medan tjeckerna alltid säljer öl med vörtstyrkan. Normalt är en öl alkoholstarkare om den har högre vörtstyrka men oftst är det mer en indikering på "hur mycket" ölet svarar. Ett bra exempel är att 12º Pilsner Urquell har lägre alkoholhalt än 10º Gambrinus.

Med rätt att döma...


Vem besitter rätten att döma om ett öl är gott eller inte? Är inte smaken individuell? Och vilken tur att det är så, tänk vad lite ölsorter det funnits annars! Och vad få öldrickare vi varit! För visst är det så att all öl som tillverkas av någon också uppskattas av någon. Annars borde sorten försvinna helt från marknaden.
Ibland kommer det upp diskussioner där det ifrågasätts om män och kvinnor har olika smak eftersom de flesta öldrickare är män och kvinnorna föredrar vin? Det kanske är så att männen förringar de öl som uppskattas av kvinnor?
I Tjeckien (var annars när jag skriver om det...) har de inga fördomar om kvinnor dricker öl eller inte. Däremot har de fördomar om vad för öl kvinnor dricker. I Sverige anser vi att de mörka ölen är för män... fördomar... fördomar... I Tjeckien är de mörka ölen för kvinnor. Första gången det serverades mörk öl på Camp Slavoj i Litomerice ville de inte servera min man mörk öl. "Ne, ne, only for women."
Mörk öl i Tjeckien är ofta mörk, nästan svart, och sötare än vanliga öl. Ofta har de starkt inslag av kaffe och choklad. Jag älskar öl och tycker att just denna typ av öl är den absolut bästa. Svensk "mörk" öl är i Tjeckien bara halvmörk.
Och för två veckor sen fick jag beviset. Min svägerska skulle fylla 50 och vad är bättre än att få åka till ölens förlovade land? Ja, inte är hon någon ölfantast precis, kan ta en öl till maten men det är mest för att ingen vill dela en flaska vin med henne. Så det var kanske inte bästa landet, men okej, komma hemifrån är alltid kul. Första kvällen blev det lite vin till medhavd ostbricka, andra kvällen ett glas vin och lite öl (mörk tjeckisk). Och sen blev det öl för resten. Och detta tack vare den goda mörka tjeckiska ölen! Tyvärr har inte inköparna på det Systembolaget förstått detta. Kan det vara så att det sitter bara män och kvinnor som dricker "riktig"öl och bestämmer?
Den smakar så underbart gott, hög vörtstyrka (10-18º är vanligast) och något högre alkoholhalt, precis som vin, något högre alkoholhalt. Inte kan det väl vara så att det är på grund av alkoholhalten som den smakar bättre?


En "riktig" blogg...

Nu är det kanske dags att börja blogga på riktigt.

Idag blev jag riktigt inspirerad! I brevlådan låg tidningen Maltesen. För de som inte vet så är det Svenska ölfrämjandets medlemstidning. I den fanns en artikel som hette "På jägarmarsch genom Böhmen och Mähren..."
Eftersom jag tillbringar fem-sex veckor om året i Tjeckien så var jag bara tvungen att lusläsa reportaget. Och vad upphetsande det var att se bilder från bryggeriet vi besökte förra lördagen! Häftigt, som min son skulle uttryckt det...

I slutet av artikeln anser skribenten att nästa gång blir det en resa till ett bryggeritätare område så att inte bussresorna tar överhanden av tiden. Till det vill jag säg: ni har valt ut fel bryggerier...

En bryggeriresa i Prag är det ultimata, resorna emellan bryggerierna behövs för att man inte ska bli full och tuppa av.

Min man och jag körde en resa på egen hand på Prags alla (nästan i varje fall...) bryggerier. Mer eller mindre bra allihopa. De bryggerier vi besökte var:
Klásterní Pivovar (vid slottet)
Staropramen
Pivovarsky dum
Novomestský pivovar
U Fleku
Prazský most U Valsu
U Medvidku
Pivnice U Dvou Kocek
Pivovar U Bulovky
Sousedský pivovar u Bansethu

Det var ingen konst att besöka alla dessa på en dag, och med en 24-timmars biljett på fickan var det bara att stiga på och av de allmäna kommunikationerna var man tyckte att det passade.

Vill man sen satsa på mängden öl och ett trevligt sätt att få ölen serverad på ska man ta sig till "the Pub" www.thepub.cz
Där satt man med en egen tapp på bordet och tryckte bara in sitt nummer och fyllde själv på med hur lite/mycket man ville! Suveränt! En knapptryckning och personalen kom och tog upp beställning på mat eller för att få notan betald.


Pivovar Chyne

Så har vi då besökt ännu ett bryggeri. Jag blev grundligt besviken! På internet läste jag om att de hade 15-20 sorters öl! Fantastiskt tänkte jag. Men ack nej, ack nej... På drinklistan hade de 3 "vanliga" öl, 10° ljus, 12° ljus och 14° mörk. Vi frågade efter specialöl och de sa att de hade 12° special också. Den var av samma typ men beskare. Dock kunde man köpa med sig lite olika hem, typ ingefärsöl. När vi tillbringat några timmar där var 12° special slut och de tog fram en 17° special istället. En sådan och det räckte för mig, tur att bussen skulle gå. Annars hade det blivit fler... De hade också en "ölgrappa", typ slivovice fast smakade malt. Det var delade meningar om det var gott eller inte.
Dock skulle jag vilja säg att puben var värd ett besök. Matportionerna var stora och maten utsökt. För att komma dit kunde man ta "gula metron" till västra ändstationen och sen buss 347 (?) till puben/bryggeriet.
Puben ligger strax väster om Prag, ute på landet.

Bilder från träffen 2010

Nu har bilderna från deltagarna börjat trilla in. Jag tackar och ska försöka sortera bland de ca 800 bilderna. Många har samma motiv (kan ju bero på att vi besökte samma platser vid samma tidpunkt...)

Men håll utkik!

RSS 2.0