..och så var den slut!


Vilken då? Den sista ölen vi köpte med oss hem från Chyné såklart!
Eftersom ölen som såldes på plats var en ofiltrerad, opastöriserad öl, så kallad färsköl, var hållbarheten bara 2 veckor. Från tappdagen då alltså... Det märktes idag, "schlumpen" var väldigt grumlig. Dock var det inget fel på smaken.
På bilden ovan finns de olika malttyper som bryggeriet använder sig av för att göra de olika öltyperna. De har både vete och råg till malten. Så här gör man malt i princip:
Man tar säden och lägger i vatten. Hur mycket vatten man ska använda beror dels på vilken typ av malt man vill ha men också vilken säd man använder. Nästa steg  är att låta säden (oftast råg) gro. Därefter "kölnar" man säden. Det är denna sista process som gör om det blir en pilsner-, karamell- eller färgmalt. Pilsnermalten kölnas vid ca 85ºC, karamellmalten vid ca 100ºC och slutligen den mörkaste, färgmalten, vid ca 200ºC. Men i Tjeckien används den inte bara som färg utan även fullt ut till öl. Det syns på bilden hur svart den är! Sen beror det på hur mycket malt man har vilken vörtstyrka ölet får. Vörtstyrkan i sin tur påverkar alkoholhalten i ölet. Där finns också en stor skillnad mellan Sverige och Tjeckien. Svenskarna skriver ut alkoholhalten, medan tjeckerna alltid säljer öl med vörtstyrkan. Normalt är en öl alkoholstarkare om den har högre vörtstyrka men oftst är det mer en indikering på "hur mycket" ölet svarar. Ett bra exempel är att 12º Pilsner Urquell har lägre alkoholhalt än 10º Gambrinus.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0