Med rätt att döma...


Vem besitter rätten att döma om ett öl är gott eller inte? Är inte smaken individuell? Och vilken tur att det är så, tänk vad lite ölsorter det funnits annars! Och vad få öldrickare vi varit! För visst är det så att all öl som tillverkas av någon också uppskattas av någon. Annars borde sorten försvinna helt från marknaden.
Ibland kommer det upp diskussioner där det ifrågasätts om män och kvinnor har olika smak eftersom de flesta öldrickare är män och kvinnorna föredrar vin? Det kanske är så att männen förringar de öl som uppskattas av kvinnor?
I Tjeckien (var annars när jag skriver om det...) har de inga fördomar om kvinnor dricker öl eller inte. Däremot har de fördomar om vad för öl kvinnor dricker. I Sverige anser vi att de mörka ölen är för män... fördomar... fördomar... I Tjeckien är de mörka ölen för kvinnor. Första gången det serverades mörk öl på Camp Slavoj i Litomerice ville de inte servera min man mörk öl. "Ne, ne, only for women."
Mörk öl i Tjeckien är ofta mörk, nästan svart, och sötare än vanliga öl. Ofta har de starkt inslag av kaffe och choklad. Jag älskar öl och tycker att just denna typ av öl är den absolut bästa. Svensk "mörk" öl är i Tjeckien bara halvmörk.
Och för två veckor sen fick jag beviset. Min svägerska skulle fylla 50 och vad är bättre än att få åka till ölens förlovade land? Ja, inte är hon någon ölfantast precis, kan ta en öl till maten men det är mest för att ingen vill dela en flaska vin med henne. Så det var kanske inte bästa landet, men okej, komma hemifrån är alltid kul. Första kvällen blev det lite vin till medhavd ostbricka, andra kvällen ett glas vin och lite öl (mörk tjeckisk). Och sen blev det öl för resten. Och detta tack vare den goda mörka tjeckiska ölen! Tyvärr har inte inköparna på det Systembolaget förstått detta. Kan det vara så att det sitter bara män och kvinnor som dricker "riktig"öl och bestämmer?
Den smakar så underbart gott, hög vörtstyrka (10-18º är vanligast) och något högre alkoholhalt, precis som vin, något högre alkoholhalt. Inte kan det väl vara så att det är på grund av alkoholhalten som den smakar bättre?


Kommentarer
Postat av: CJ

Den godaste mörke ölen var den som jag fick på flaska hemma hos vännerna! Annars var det den mellanmörka på det sista stället vi var på.

2010-10-27 @ 17:38:23
Postat av: Anna

Mörk tjeckisk öl är godis =) Sött och gott, annars funkar granaten också bra :-D

2010-10-28 @ 07:46:41
URL: http://pannwitz.blogg.se/
Postat av: Nathalie

Kul att du bloggar! Fortsätt så :D

2011-07-13 @ 04:14:46
URL: http://djurförsäkring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0