Moritz

Ett litet mikrobryggeri ca 5 mil nordost om Brno. Det är inte så gammalt, har bara hållt på sedan 2006. Synd att det ligger så långt österut. Men en dag får vi väl ta och åka till östra delen bara för att njuta av vad som finns där, men det är så lätt att fastna så fort man kommit innanför gränsen... Redan där finns ju allt man behöver, en billig säng, god billig mat och god öl. På restaurangen som tillhör bryggeriet kostar dagens 80 CZK, ca 32 SEK, och då får man soppa och varmrätt. När man sen hostat upp 10 12 SEK till så får man en halvliter öl också.
http://www.hostinec-moritz.com/

Postrizinsky

Ett anonymt bryggeri på den tjeckiska landsbygden... ca 50 km östnordöst om Prag. Men bara för att det är anonymt är det inte sämre. 6 ljusa, två mörka och en specialöl har de i sitt sortiment.
http://www.postriziny.cz/cz/sortiment/postrizinske-vycepni.html

Nova Paka

Nova Paka ligger mellan de bästa skidorterna och Prag, norröver. Bryggeriet är stort och fint. Lukten av malt känns lång väg. VI körde förbi ett par extra gånger för att få känna lukten. Men ack vilken besvikelse, vi var tvungna att vara minst tio stycken för att få komma in. Alternativt betala för tio... Vi fick köpa lite öl i specialbutiken utanför istället och ta oss till vårt hotell och dricka den på rummet... Inte vad vi tänkt oss men det gick. Flera av sorterna vi köpt var starka, över 6 %.
http://www.novopackepivo.cz/produkty/en/beer-types.php

Radegast/Birell

Här har vi bryggeriet som var pionjärer på alkoholfri öl. Birell var i alla fall den första vi kom i kontakt med. En alkoholfri tjeckisk öl smakar mer än en svensk lättöl. Varför? Jo, de gör en fullvärdig öl och tar sen bort alkoholen. Svenskarna avbryter jäsningen tidigare och får därför en blaskigare lättöl. Därför kommer tjeckerna ner i under 0,5% i sina alkoholfria öl. Men de gör även "vanlig" öl, dvs ljus lager. Bryggeriet hittar man allra längst österut i Tjeckien. Det är möjligt att det finns små mikrobryggerier som ligger längre österut...
http://www.radegast.cz/o-pivovaru/exkurze/

Primator

Oj vad svenskar missar mycket! Bryggeriet ligger i norra Tjeckien i de bästa skidregionerna, ca 150 km nordöst om Prag. På det svenska systembolaget har de två Primator i ordinarie sortiment, en ljus och en mörk lager. I beställningssortimentet har de den ljusa som beställningsvara på större flaska, halvliters. Jämför med sortimentet som finns i Tjeckien:
http://www.primator.cz/cs/prehled_piv_foto.html

Krusovice

Det här är en öl som kommer västerifrån i Tjeckien ca 50 km väster om Prag. I Systembolagets beställningssortiment finns det tre sorter på fat.. Hur kul är det? Och en av sorterna på flaska... Och i ordinarie sortiment finns de två andra sorterna på BURK! Är de helt sanslösa? Förstår de inte att tjeckisk öl ska drickas från flaska eller som fatöl??? Det är nog bättre att ta sig till Tjeckien för en redig öl i alla fall...
http://www.krusovice.cz/#prave-pivo

Cernokostelecke pivo

Här verkar de vilja ha turister! En sida med svensk text! Bryggeriet ligger strax öster om Prag.
http://www.pivovarkostelec.cz/swerige/index_sw.php?str=innehall

Klaster

Pivovar Klaster, deras öl har vi provat. Den jag provade var en halvmörk halvstark öl av typen julbock eller vad man nu ska kalla den. Det var i alla fall en specialöl. 75 km norr om Prag kan man besöka detta bryggeri, i närheten av Mlada Boleslav, där Skoda har sitt museum. Och kolla in bryggerirestaurangens hemsida, det stället skulle jag kunna tänka mig att besöka!
http://www.pivovarklaster.cz/nase-piva/
http://www.restauraceskala.cz/

Hubertus

Märkligt, det ser ut som om de bara säljer den på fat! Bryggeriet ligger i alla fall ca 50 km från Prag i riktning mot Brno.
http://www.pivovarkacov.cz/o-pivu.html

Jezek Pivovar Jihlava

Det här var ett okonsekvent bryggeri. De har inget samlingsnamn på ölen utan varje typ har ett eget namn. Bryggeriet ligger mellan Prag och Brno.
http://www.pivovar-jihlava.cz/nase-piva/

Prokop

Denna öl bryggs på ett slott i västra Tjeckien ungefär mittemellan Prag och Karlovy Vary (även känt som Karlsbad för de som golfar...). Det går inte att hitta så mycket info om den tyvärr, så det hade varit kul att prova den.
http://www.chyse.com/pivovar-pivo.aspx

Chodovar

Ett fruktansvärt äckligt öl!!! Smakar svavel, järn och mangan som om det var bryggt på ett riktigt mineralvatten. Men det beror säkert på var vattnet tas ifrån. I Chodovar Plana finns en källa med mineralhaltigt vatten och deras mineralvatten ska bara drickas av väldigt tåligt folk. Vattnet har en svag gul ton av alla mineral (nästan som en amerikansk öl...). Vattenkällan hittades av en hund som hette Albi och det är han som är symbol för deras öl. Däremot är bryggeriets hotell värt ett besök för sitt spas skull. Vi tillbringade två dagar med massage och ölbad där och det var fantastiskt. Men nästa gång tar vi med oss egen öl dit... I spahelgen ingick rundtur på bryggeriet men man fick se väldigt lite. Det enda som var lite roligt var att det ingick en öl i rundturen. Kanske inte så kul i och för sig, men den tappades upp från en kran  som satt vid guldfiskdammen så man undrade var den kom ifrån egentligen... Tänk er själva, -10 grader och en  nyupptappad öl i handen. Då var faktiskt ölen god!
http://www.chodovar.cz/id101en-hlavni-strana.htm

Bernard

Den värsta ölen som finns i hela Tjeckien enligt mig!!!! Två klunkar och huvudvärken kommer fortare än ett e-mail blir levererat! Även om jag dricker den alkoholfria varianten kommer huvudvärken. Smaken är det däremot inget fel på. Bryggeriet ligger mittemellan Prag och Brno, inte långt från stora vägen. Nu när jag sitter här och gör mina inlägg så upptäcker jag till min förvåning att Bernard har en svensk generalagent, så detta är det första tjeckiska bryggeriet jag hittat med svensk hemsida också. Och tydligen så ingår Bernard i Systembolagets beställningssortiment!
http://www.bernardbeer.se/default.asp?pid=64
http://www.bernard.cz/sub_page.php?page=265&parent=258

Rychtar

Rychtar bryggs på Pivovar Hlinsko 100 km öster om Prag. Här bryggs ölen i öppna kar enligt gamla tjeckiska traditioner.
http://www.rychtar.cz/en/prohlidka.html

Novosad

Pivovar Novosad är ett mikrobryggeri i norra Tjeckien i en by som heter Harrachov några mil öster om Liberec. Det är så litet att du bara kan dricka deras öl i deras restaurang. Men du kan faktiskt köpa lite med dej hem i deras souvenirshop. Då är det en öl med jästkultur kvar, dvs en färsköl. Men om man är här ska man passa på att gå inom glasmuseet och titta på damerna som slipar glas och kristaller. Det var fantastiskt att se! Även glasblåsarna var fantastiskt duktiga. För den som övernattar och vill njuta lite extra kan man boka öl-spa. Vi ahr varit på öl-spa i Chodova Plana och det var fantastiskt... men deras öl smakade inte bra. Novosad-ölen är inte heller den bästa såvida man inte är en älskare av färsköl. Då är den toppen.
http://www.sklarnaharrachov.cz/pivovaruk.php

Holba

Holba är ett modernt tjeckiskt bryggeri. De har rundturer, men de ska bokas minst 2 veckor i förväg och minst 10 personer ska delta. Med provsmakning kostar det ungefär 25 SEK... Var ska jag hitta 8 pers till? För gubben min följer självklart med... Holba ligger långt österut i Tjeckien, 110 km norr om Brno. Holba ingår i PMS som tydligen är en koncern. Om jag tolkar deras hemsida rätt så ingår Litovel och Zubr i samma koncern.
http://www.holba.cz/beer-production/products

Dobranska Modra hvezda

Här är ett litet minibryggeri. Det ligger strax söder om Plzen. De har ett standardsortiment av tjeckisk öl. Förutom öl har de också ett sortiment av öl-kosmetika, typ schampo, tvål och krämer.
http://www.modra-hvezda.cz/
http://www.pivovary.info/prehled/dobrany/dobrany.htm

Rampusak

Det här är ett litet bryggeri som inte lägger tid och pengar på att uppdatera sin hemsida! Dobruska ligger uppe i nordvästra hörnan av Tjeckien, ca 150 km ostnordost om Prag. De brygger bara en sorts öl och det är ljus lager. Det låter spännande att besöka ett bryggeri som kan överleva på en sort!
http://dobruska.info/pivovar/en_prohl_01.php

Detenice

Det här verkar vara ett trevligt ställe med medeltidsrestaurang (där personalen är skådespelare). Detenice ligger ca 50 km nordöst om Prag, 50 km söder om tysk-polska gränsen. Men jag kunde inte hitta deras öl på deras hemsida, bara på en allmän ölsida på internet. Men man kan i alla fall dricka deras öl på plats.
http://www.pivovary.info/prehled/detenice/detenice.htm
http://www.krcmadetenice.cz/prohlidka_en.php

Dalesicke Pivo

Detta är för mig ett helt okänt märke. Jag har aldrig sett det i Tjeckien. Men de har ett hotell med höga priser (för att vara Tjeckien) och har i alla fall både ljus, halvmörk och mörk öl, både som filtrerad och ofiltrerad. För att besöka dem får man ta sig ner 30 km väster om Brno.
http://www.pivovar-dalesice.cz/o-pivu.php

Eggenberg

Eggenberg har sitt bryggeri i Cesky Krumlov. Cesky Krumlov ligger 150 km söder om Prag och är en UNESCO-märkt stad. Om vår resa dit kan ni läsa under reseberättelser. Är den inte där nu så kommer den....
Eggenberg-bryggeriet var väl värt ett besök. Det ligger högst upp i staden, så gå uppför backen så kommer du till bryggeriet... mycket enkelt! På det här bryggeriet jäser man sin öl i öppna kar. Det betyder att ölen faktiskt kan smaka lite olika från omgång till omgång, beroende på vilka partikklar som har funnits i luften vid bryggtillfället. De brygger vanligt standardsortiment, ljus lager, mörk öl och pilsner. De har också specialöl (brukar vara stark) och diabetesöl. 
På rundturen fick man gå igenom bryggeriet och se alla stegen i processen "öl". En sak jag aldrig kommer att förstå är hur de gör när de tvättar jästen! Vi fick se "tvättmaskinen", rostfira baljor och sen rör med typ flänsar som ett gammalt element. Finns det någon som kan förklara för mig så blir jag glad! Efter rundturen fick man gå in i baren som var i anslutning till bryggeriet och dricka en valfri öl ur deras sortiment. Barnen fick deras egen Cola istället. De sålde sina öl på flaskor, så det blev "två såna å två såna å två såna..." för att ta med hem för senare inmundigande.
http://www.eggenberg.cz/index.php?page=produkty&lang=en

Budweiser Budvar (Budejovicky Budvar)

Ännu en Budweiser, som det alltså finns tre varianter av. Denna kommer från Ceske Budejovice, precis som B.B Budweiser Bier. Ceske Budejovice ligger ca 120 km söder om Prag. På Systembolaget heter den nr 1353 och är kanske mest känt för bråket om namnet Budweiser. Budvar ingår i samma koncern som danska Carlsberg. Det tråkiga med såhär stora bryggerier är att ölframställningen bara blir en kemisk process i ett slutet system.
http://budweiser-budvar.cz/en/produkty/nase-nabidka.html

B.B (Budweiser Bier, Samson)

Denna öl hittar man i Ceske Bduejovice, ca 120 km söder om Prag.
Det här med Budweiser är en djungel... Vi trodde att det var två sorter, den amerikanska och den tjeckiska. Men B.B är också en Budweiser-bier! Budweiser är det tyska namnet på Ceske Budejovice, som är staden där både B.B och Budweiser Budvar bryggs. Eftersom Samson låter väldigt amerikanskt har vi aldrig provat ölen, men får väl göra det nästa gång.
http://www.budweiser1795.com/index.php?s=1&l=2

Cerna hora

Cerna hora (cerna betyder svart, hora betyder berg, dvs "Svarta Bergen") ligger ca 30 km norr om Brno. Bryggeriet har gamla anor, precis som de flesta bryggerier i Tjeckien, men anorna för detta bryggeri kan spåras ända till 1298 och associerar till Templar Ordern. Vi besökte detta bryggeri i början av 2000-talet men hade ingen framgång med att få gå på rundtur. Men nu kan man göra bokningar via internet, så det borde vara lättare. De har tio sorters öl, varav en är smaksatt med blåbär samt två alkoholfria öl, en ljus och en halvmörk. Är man i dessa trakterna ska man passa på att besöka grottorna i Blansko. 
http://www.pivovarcernahora.eu/

Opat

Hit ska jag definitivt åka! Bryggeriet ligger långt norrut vid den polska gränsen, lite österut. På deras hemsida kan man läsa att de tillverkar och säljer till COOP och Tesco, fast då under andra namn. De brygger också smaksatt öl som är ofiltrerad (dvs jäst finns kvar i ölen). De säljer enligt aktuellt urval, dvs de har inte alltid alla sorter. De smaker de visar på hemsidan är: naturell, koriander, peppar, honung och "vavrin" som betyder lager. Är det kanske smaksatt med lagerbär eller lagerblad? 
http://www.pivovarbroumov.cz/sortiment.html

Starobrno

Starobrno är väl inte helt okänt för svensken som går på puben och vill prova tjeckisk öl. Den finns också att köpa på Systembolaget under nr 11341, men då är den inte importerad utan tillverkas av Spendrups. Fy skäms!
http://www.spendrups.se/lib/ProductViewDetails.aspx?id=66&ProductId=136 
Resultatet blir en ljus lager i två varianter. Den starkare heter Baron Trenck.

Åker man däremot till Tjeckien blir utbudet ett helt annat! Tyvärr finns bara tjeckisk text men man ser ju på bilderna hur många sorter det finns! http://www.starobrno.cz/cs-CZ/nase-pivo.html Och så undrar folk varför vi alltid åker till Tjeckien... Staro betyder gammal och Brno är staden den tillverkas i. Hit åker många svenskar för att titta på speedway och roadracing. De har en mycket fin motorbana.

Berounsky Medved

Berounsky medved är ett litet familjebryggeri som ligger sydväst om Prag. Bryggeriet byggdes 1872 men lades ner 1978. 1998 startades det upp igen i nuvarande regi. Deras öl skiljer sig en del från den vanliga tjeckiska ölen. Det finns bland annat en stark halvmörk öl som ligger runt 8%... De har också ofiltrerad öl, dvs ungefär som tyskarnas Weiβbier.
http://www.berounskymedved.com/index.html

Ferdinand

Ferdinandbryggeriet ligger i staden Benešov strax sydost om Prag. Staten tog över bryggeriet 1918 men sedan 1990-talet drivs det åter i privat regi. De tillverkar både ljus och mörk öl.
http://www.pivovarferdinand.cz/an/english.htm

Jag älskar Tjeckien

På den här bloggen kommer ni att hitta restips om och från Tjeckien. Jag kommer att lägga upp berättelser om gamla resor och alla nya resor vi gör till Tjeckien. Jag hoppas att alla som läser den kommer att gilla vad jag skriver. För alla som har frågor kommer jag att hjälpa till så gott jag kan och besvara dem med vad jag vet. För det finns bara en sak att säg:

JAG ÄLSKAR TJECKIEN!!!!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0