Åk inte till Island...

...om det är för att du vill dricka isländsk god öl!
Veckan innan påska var jag och mon man på Island.
Och det var en chockartad upplevelse för mina ölälskande smaklökar! Jag troddet att Island, det är vikingarnas land. Och vikingarna, det måste vara de som har varit bäst på öl/mjöd i hela Skandinavien. Men ack nej, så var det inte.
Visste ni att öl har varit förbjudet från nån gång på 30-talet fram till 1989(!!!)? Helt sanslöst! Ölen förbjöds för att den ansågs som den största inkörsporten till alkoholism. Men vin och sprit var tillåtet. De hade ett utbyte med Portugal och importerade vin därifrån. Sen skar sig samarbetet och för att lösa alkoholbegäret tilläts egentillverkat vin. men då protesterade öldrickarna och ölen tilläts igen. Det finns ett fåtal bryggerier (6 st tror jag det var) med Viking som det äldsta efter reformen.

Isländsk öl är vattnig, påminner om svensk öl. Kanske de har haft samma grundrecept?
Vattning, lite metallsmak, en del humle och medelstor beska. Men de hade en påsköl, den kallades mörk, men precis som de svenska ölerna är det med tjeckiska mått bara en halvmörk. Den var betydligt bättre, mer sötma och bättre styrka.

Kommentarer
Postat av: Urpilsnerns Vänner

Hej!



Kommer du till Öl- & Whiskymässan? I så fall måste du hälsa på oss i vår monter! Pilsner Urquells bryggmästare Václav Berka kommer tillbaka till Stockholm Beer & Whisky Festival med den 2700 liter stora tunnan med ofiltrerad och opastöriserad (färsk) urpilsner, direkt från Pilsen. Tunnan invigs strax efter pressbrunchen torsdagen den 29e september. Pilsner Urquell utvecklar i år sitt koncept genom att erbjuda gratis privata ölprovningar för små grupper där tjeckiska öl från olika originalrecept jämförs i smak och karaktär. Kolla länken för mer detaljerad information! www.facebook.com/urpilsnernsvanner



Hoppas vi ses på mässan!



/Olle,

tfn: 076 - 314 51 00

2011-09-12 @ 17:40:00
URL: http://facebook.com/urpilsnernsvanner

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0